torsdag 4 februari 2016

Tala som TED

TED Talks är något som väldigt många känner till. Om inte annat så har man tagit del av det utan att kanske veta. TED är en icke vinstdrivande organisation som arbetar med att sprida goda idéer. Det började redan 1984 med att det anordnades konferenser med föreläsare inom teknologi (Technology), underhållning (Entertainment) och design (Design) men har sedan dess utvecklats till att handla om precis vad som helst, så länge det är en idé värd att sprida.
Och detta har vi nu dragit igång! Jag tror att alla har en idé att arbeta vidare utifrån nu, men finns det tveksamheter så hjälps vi åt att komma vidare. Nedan finns min pedagogiska planering att ta del av för detta projekt.

Mål
Att du ska stärka ditt tal- och skriftspråk, med fokus på den muntliga förmågan, men också att kunna ge och ta emot återkoppling och att bearbeta både det skrivna talet och den muntliga framställningen utifrån densamma.

Undervisning
För att ge en idé om vad detta är, vad man kan tala om och hur ska vi titta på flera olika TED-tal. Dels så kommer vi att se ett eller ett par riktiga, men vi kommer också att titta på vad man gjort på Årstaskolan (talasomted.se) och Alviksskolan (flippatklassrum.se) i Stockholm.
Vi kommer att öva på hur man sätter ihop en muntlig framställning så att den funkar i struktur och uppbyggnad.
Vi kommer att titta på olika sätt att skriva stödord.
Vi kommer att öva på att utveckla vårt språk genom att bland annat titta närmare på metaforer, liknelser och upprepningar.
Vi kommer vidare att öva på att ge återkoppling på kamraters omdömen och på att förbättra våra egna arbeten utifrån det vi själva fått återkoppling på.

Bedömning
Det viktigaste arbetsmaterialet i detta projekt är ditt skrivna tal, men bedömningen kommer att ligga på ditt framförande, dvs. din muntiga framställning av det skrivna talet.
Under arbetets gång har du fått träna på att ge och ta emot återkoppling och jag kommer nu att titta på din förmåga att ge återkoppling genom att du får skriva ett omdöme av din egen muntliga framställning.

Ha det bra!
/Elisabeth

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar